Τύποι φυσικών σαπουνιών. Πώς φτιάχνονται τα σαπούνια από θείο, τα καστιλλιάνικα, τα σαπούνια Μασσαλίας και άλλα;

Δημοσιεύτηκε στο Φροντίδα δέρματος Από Stylist

Τα φυσικά σαπούνια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Κυρίως λόγω του γεγονότος ότι δεν πλένουν μόνο αποτελεσματικά αλλά και θρέφουν το δέρμα. Δεν το ξηραίνουν όπως ακριβώς και το συνηθισμένο σαπούνι, επομένως είναι πιο πιθανό να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Γνωρίζετε όλα τα είδη φυσικών σαπουνιών και πώς φτιάχνονται;

Η σωστή σύνθεση των συστατικών είναι το μυστικό ενός καλού σαπουνιού. Αυτά που διατίθενται στο φαρμακείο περιέχουν πολύ σπάνια μόνο φυσικά συστατικά – συχνά συνίστανται από περιττά συντηρητικά, αρώματα και βαφές, που είναι υπεύθυνα για την ερεθιστικότητα του δέρματος, αντί για τη φροντίδα του. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του κλασικού σαπουνιού είναι το pH του που είναι ακατάλληλο για το δέρμα. Έτσι, όταν χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για το πλύσιμο προσώπου, μπορεί να προκαλέσει αίσθηση ξηρότητας και δυσφορίας.

Ως εκ τούτου, δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε κλασικό σαπούνι για καθημερινή καθαριότητα του δέρματος. Η ιδανική αντικατάσταση είναι το φυσικό σαπούνι – ένας από τα λίγα που πρέπει να επιλέξουμε.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των φυσικών σαπουνιών;

Είναι τελείως φυσικά καλλυντικά, τα οποία παράγονται κυρίως από φυτικά λίπη (έλαια, βούτυρο) και νερό. Για να αποκαλέσετε ένα σαπούνι φυσικό, θα πρέπει να περιέχει 100% φυσικά συστατικά. Καθόλου συντηρητικά ή τεχνητά πρόσθετα, απορρυπαντικά και αρώματα. Ο ευκολότερος τρόπος για να τα ξεχωρίσετε από τα συνηθισμένα σαπούνια είναι η ανάλυση της σύνθεσης – πρέπει να είναι μινιμαλιστική. Αυτό είναι το μεγαλύτερο τους πλεονέκτημα, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στα αποτελέσματα. Δεν ξηραίνουν το δέρμα, δεν ερεθίζουν (εκτός αν είμαστε αλλεργικοί σε ένα συγκεκριμένο συστατικό σαπουνιού) και παρέχουν σωστή φροντίδα κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Η αντικατάσταση του συνηθισμένου σαπουνιού με φυσικά συστατικά είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορούν να αλλάξουν την καθημερινή φροντίδα του δέρματος.

Πώς γνωρίζετε ότι το σαπούνι είναι φυσικό;

  • Δεν περιέχει περισσότερα από 4-5 φυσικά συστατικά.
  • Έχει 100% φυσική σύνθεση, δεν περιέχει συντηρητικά και απορρυπαντικά.
  • Η τιμή του είναι, δυστυχώς, υψηλότερη από το κανονικό σαπούνι.
  • Σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις, τα φυσικά σαπούνια αφρίζουν.

Είδη φυσικών σαπουνιών

ΣΚΛΗΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ

Το απλούστερο αλλά πιο δημοφιλές φυσικό σαπούνι, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες. Ξέρετε από τί αποτελείται το σκληρό (ή πηγμένο) σαπούνι; Είναι ένας συνδυασμός αλάτων καλίου με υψηλότερα καρβοξυλικά οξέα, κιτρικό οξύ, γλυκερόλη και χλωριούχο νάτριο. Αυτή η απλή σύνθεση, χωρίς συντηρητικά και αρώματα, το καθιστά κατάλληλο για χρήση ακόμη και σε περίπτωση ευαίσθητου δέρματος ή με τάση αλλεργίας. Είναι καθολικό, θα πλένει τα πάντα (όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τα μαλλιά), και έχει αντιβακτηριδιακό αποτέλεσμα, ώστε να μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής.

ΚΑΣΤΙΛΛΙΑΝΙΚΟ ΣΑΠΟΥΝΙ

Πολλά από τα φυσικά σαπούνια είναι καλλυντικά προϊόντα που χαρακτηρίζουν μια συγκεκριμένη περιοχή και παράγονται από φυσικά συστατικά που βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Αυτή είναι η περίπτωση του σαπουνιού της Καστίλλης, το οποίο -όπως υποδηλώνει το όνομα- προέρχεται από την κεντρική Ισπανία. Από τι είναι φτιαγμένο; Η βάση του είναι το ελαιόλαδο, το οποίο μερικές φορές εμπλουτίζεται με πρόσθετα έλαια όπως το jojoba ή το έλαιο κάνναβης. Το φυσικό σαπουνάκι της Καστίλης είναι ένα πολύ ήπιο φάρμακο με πολύ καλές ιδιότητες πλύσης, αν και αφρίζει απαλά. Συνιστάται για καθαρισμό και ενυδάτωση του δέρματος ταυτόχρονα, κατάλληλο και για νεογέννητα!

ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ

Έχει μια πολύ παρόμοια σύνθεση με το σαπούνι Καστίλλης, αλλά είναι ένα σαπούνι καλίου. Βασίζεται στα φυτικά έλαια, συνήθως το ελαιόλαδο. Και αν δεν ήταν για τα πρόσθετα συστατικά, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι το σαπούνι της Μασσαλίας δεν διαφέρει από τον προκάτοχό του. Ωστόσο, περιέχει τυπικά γαλλικά πρόσθετα, όπως η λεβάντα, η οποία είναι η πιο εύκολα αναγνωρίσιμη. Ποιες ιδιότητες έχει το σαπούνι της Μασσαλίας; Ενυδατώνει εξαιρετικά και καθαρίζει το δέρμα και αυτό που είναι ενδιαφέρον, μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε και για την πλύση της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας, επειδή έχει το σωστό pH.

ΣΑΠΟΥΝΙ ΧΑΛΕΠΙΟΥ

Συχνά συστήνονται για την καταπολέμηση της ακμής. Το φυσικό συριακό σαπούνι από το Χαλέπι είναι χειροποίητο σύμφωνα με τις συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά για χιλιετίες. Είναι ένα μείγμα από διάφορες ουσίες – δάφνινο λάδι, ελαιόλαδο (περιέχεται σχεδόν σε όλα τα φυσικά σαπούνια) και υδροξείδιο του νατρίου, το οποίο δρα ως παράγοντας αφρισμού. Το σαπούνι από το Χαλέπι είναι επίσης γνωστό ως Συριακό σαπούνι ή σαπούνι ελιάς-δάφνης. Αξίζει να το αγοράσετε, ωστόσο, βεβαιωθείτε να ελέγξετε τη σύνθεσή του και όχι μόνο το όνομα. Η απλή σύνθεση είναι μια εγγύηση της αντιβακτηριακής δράσης και το γεγονός ότι αυτό το σαπούνι είναι κατάλληλο για τη φροντίδα του λιπαρού δέρματος και της ακμής.

ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΗΛΟΥ

Είναι ένα φυσικό σαπούνι που βασίζεται σε διάφορα είδη φυτικών ελαίων, αλλά η προσθήκη τύρφης (συγκεκριμένου τύπου τύρφης με θεραπευτικές ιδιότητες) είναι χαρακτηριστική για αυτά τα προϊόντα. Συχνά συνιστάται για μπάνια των οποίων ο σκοπός είναι η βιολογική αναγέννηση. Γιατί; Επειδή διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου που αντιστοιχεί, μεταξύ άλλων, στην ελαστικότητα του δέρματος.

ΣΑΠΟΥΝΙ ΘΕΙΟΥ

Μια άλλη πρόταση για άτομα που έχουν πρόβλημα με την ακμή είναι το φυσικό σαπούνι θείου. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του, επειδή μπορεί να ξηράνει το δέρμα. Πρόκειται για μια σκόπιμη δράση – το σαπούνι θείου περιέχει περίπου 5% καθαρές ενώσεις θείου, οι οποίες εμποδίζουν την υπερβολική σμηγματόρροια και ελαχιστοποιούν το πρόβλημα της ακμής. Το σαπούνι θείου καθαρίζει άριστα την επιδερμίδα, γι’ αυτό είναι πολύ δημοφιλές στην καθημερινή φροντίδα. Είναι ενδιαφέρον ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής για τη μείωση της λιπαρότητας των μαλλιών και την πρόληψη της πιτυρίδας.

ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ

Ένα άλλο φυσικό σαπούνι, ευεργετικό για άτομα με ευαίσθητο δέρμα, είναι το σαπούνι γλυκερίνης. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, δίνει απαλότητα στο δέρμα και φέρνει ανακούφιση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε τύπο δέρματος. Από πού προέρχεται το σαπούνι γλυκερίνης; Το βασικό του συστατικό είναι φυσικά η γλυκερίνη, η οποία λαμβάνεται κυρίως από φυτικά έλαια. Υπάρχουν επίσης φυσικά έλαια και εκχυλίσματα φυτών, και μερικές φορές επίσης αιθέρια έλαια, αν και αυτά μπορεί να είναι ευαισθητοποιητικά έτσι κρατήστε αυτό υπόψη πριν από την πρώτη χρήση.

ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΙΣΣΑΣ ΣΗΜΥΔΑΣ

Έχει χρώμα καραμέλας και αφρίζει εύκολα. Το έλαιο πίσσας παράγεται από πίσσα: σκούρο, ελαιώδες υγρό που εξάγεται από το φλοιό δέντρων όπως το πεύκο, η σημύδα ή η οξιά. Είναι ένα φυσικό σαπούνι με έντονη και δυστυχώς αρκετά δυσάρεστη οσμή. Ο αριθμός των ιδιοτήτων του φαίνεται να το αντισταθμίζει αυτό – καθαρίζει και μαλακώνει το δέρμα, παρέχει αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες και εξουδετερώνει τις τοξίνες. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το σαπούνι σημύδας όχι μόνο για τη φροντίδα, αλλά και για τη θεραπεία ασθενειών όπως η μυκητίαση, η ψωρίαση, η ακμή και η αλωπεκία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *