Φυσικά συστατικά καλλυντικών: η πικραλίδα και οι ιδιότητές της

Δημοσιεύτηκε στο Φροντίδα δέρματος Από Stylist

Φυτρώνει σε λιβάδια, κήπους, αλλά από πολλούς ανθρώπους, αντιμετωπίζεται συχνά ως ζιζάνιο. Δεν εκτιμούμε τις ιδιότητες της πικραλίδας και δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο διαδεδομένη χρήση στα καλλυντικά έχει αυτό το αφανές φυτό. Ελέγξτε πώς λειτουργούν τα καλλυντικά που βασίζονται στην κοινή πικραλίδα.

Το Taraxacum officinale, γνωστή ως κοινή πικραλίδα, είναι ένα πολύ υποτιμημένο φυτό. Συνήθως, λέγεται ότι δεν ανήκει στην ομάδα βοτάνων με φαρμακευτικές ιδιότητες. Αντιμετωπίζουμε την πικραλίδα ως κοινό αιωνόβιο φυτό, πιο κοντά σε ένα ζιζάνιο από ένα πολύτιμο συστατικό καλλυντικών. Και εδώ μερικοί μπορεί να εκπλαγούν από το γεγονός ότι η πικραλίδα χρησιμοποιείται τόσο στη βοτανική ιατρική όσο και στην κοσμετολογία.

Πικραλίδα – χαρακτηριστικά

Είναι ένα άγριο φυτό που μπορεί να βρεθεί σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και στις δύο ηπείρους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού – Βόρεια και Νότια Αμερική. Έχει χαρακτηριστικά κίτρινα λουλούδια με λεπτά και πολύ πυκνά τοποθετημένα πέταλα. Τα διαμήκη, πράσινα φύλλα και τα στελέχη δίνουν αυτό το άσπρο υγρό που μοιάζει με γάλα όταν κόβεται. Σήμερα, η πικραλίδα αντιμετωπίζεται ως έντονο ζιζάνιο κήπων, αν και στον Μεσαίωνα, εμφανίζονται διάφορες σημειώσεις σχετικά με τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Τί είναι κρυμμένο στην κοινή πικραλίδα;

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν από το πόσα ενδιαφέροντα θρεπτικά συστατικά είναι κρυμμένα στην πικραλίδα. Το μαγνήσιο, το σύμπλεγμα βιταμίνης Β καθώς και τα Α, C και Ε είναι τα πιο συνηθισμένα. Αυτά δεν είναι τα μόνα θρεπτικά συστατικά. Η πικραλίδα περιέχει επίσης και άλλα μέταλλα, όπως: μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο, φωσφόρο του ασβεστίου, ψευδάργυρο, καθώς και την απαραίτητη βιοτίνη και χολίνη. Στη ρίζα, η πικραλίδα περιέχει πολλές τανίνες, ινουλίνη, φυτοστερόλες και ανόργανα άλατα. Η σύνθεση της πικραλίδα διαφέρει λίγο εάν ληφθούν υπόψη τα φύλλα της – εδώ τα πιο κοινά είναι τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες C και Β και τα τρία μέταλλα: κάλιο, μαγνήσιο και πυρίτιο. Δεν έχει σημασία τι μπορεί να λέει κανείς, χωρίς αμφιβολία, η πικραλίδα είναι ένας πλούτος θρεπτικών ουσιών.

Πικραλίδα στα καλλυντικά

INCI: Εκχύλισμα φύλλων Taraxacum Officinale

Τα συστατικά που περιγράφηκαν παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα διάφορες χρήσιμες ιδιότητες που επιτρέπουν τη χρήση της ως συστατικό σε καλλυντικά. Συχνά, περιλαμβάνεται σε κρέμες προσώπου, σε τόνερ ή σε παρασκευάσματα που προορίζονται για δέρμα επιρρεπές σε ακμή – συνήθως εμφανίζεται ως εκχύλισμα από τα φύλλα της πικραλίδα – εκχύλισμα φύλλων Taraxacum Officinale. Επομένως, αν βρείτε ένα τέτοιο συστατικό στη σύνθεση ενός καλλυντικού, μπορείτε να προχωρήσετε και να το χρησιμοποιήσετε, ειδικά όταν παλεύετε με δερματολογικά προβλήματα όπως η ψωρίαση, η ακμή ή το έκζεμα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται πολύ για την παραγωγή αντιγηραντικών καλλυντικών.

Οι καλλυντικές ιδιότητες της κοινής πικραλίδας

Πώς λειτουργεί; Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της κοινής πικραλίδα; Γιατί αξίζει να το συμπεριλάβετε στο σκεύασμα περιποίησης της επιδερμίδας σας; Το εκχύλισμα πικραλίδας έχει αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες που σημαίνει ότι εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, καθυστερώντας έτσι τη γήρανση του σώματος. Βελτιώνει τη συνολική κατάσταση του δέρματος, καθαρίζει, θρέφει και παρέχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

  • στην περιποίηση του δέρματος
    Όταν χρησιμοποιείται στην φροντίδα του δέρματος, η κοινή πικραλίδα φέρνει ανακούφιση σε όλους τους ερεθισμούς. Κάνει το χρώμα του δέρματος ωραίο και μειώνει ακόμα και την ερυθρότητα. Η πικραλίδα διευκολύνει την απομάκρυνση των τοξινών και των ακαθαρσιών από το δέρμα, επειδή ανοίγει τους πόρους. Βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος, η οποία γίνεται πιο θρεπτική, ενυδατωμένη και γεμάτη ζωντάνια. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, η κοινή πικραλίδα αναζωογονεί το δέρμα ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση των ρυτίδων και βελτιώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος. Επιπλέον, φωτίζει τις φακίδες και τα σημάδια γήρανσης και επιπλέον υποστηρίζει την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
  • στην περιποίηση των μαλλιών
    Η κοινή πικραλίδα είναι λιγότερο δημοφιλής στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιείται κυρίως ως αντιδιαβρωτικός παράγοντας που επίσης αποτρέπει την λιπαρότητα του τριχωτού της κεφαλής. Μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται σε τακτική βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, τα καλλυντικά που εγχέονται με πικραλίδα κάνουν τα μαλλιά μαλακά και ακτινοβόλα.

Κοινή πικραλίδα στη λαϊκή ιατρική

Όταν μιλάμε για καλλωπιστικές και θρεπτικές ιδιότητες της κοινής πικραλίδα, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Ήδη στη λαϊκή ιατρική, η χρήση πικραλίδας (με βάση το αλκοόλ) συνιστάται για τη θεραπεία διαφόρων τύπων δερματικών παθήσεων. Ένα μείγμα από ρίζα πικραλίδας χρησιμοποιούνται συχνά, το οποίο λειτουργούσε τέλεια για λουτρά ή επιδέσμους.

Σήμερα, μπορούμε να φτιαξουμε σπιτικά καλλυντικά με βάση την κοινή πικραλίδα.

DIY καλλυντικά με κοινή πικραλίδα

  1. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα νερού πάνω από λεπτά ψιλοκομμένα φύλλα. Βράστε και αφήστε το να κρυώσει. Μπορείτε να το ανκατέψετε ομαλά. Εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπό σας για περίπου 15 λεπτά. Μια τέτοια μάσκα προσώπου θα καταπραΰνει τους ερεθισμούς, θα φωτίσει τους αποχρωματισμούς και θα βοηθήσει με τη θεραπεία ακμής.
  2. Για να φτιάξετε τη δεύτερη έκδοση μιας μάσκας προσώπου, συνδυάστε μερικά λουλούδια με φυσικό γιαούρτι και ανακατέψτε τα. Για μεγαλύτερο ενυδατικό αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο φυσικό μέλι. Εφαρμόστε το στο πρόσωπο σας για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια, ξεπλύνετε με καθαρό νερό.
  3. Η κοινή πικραλίδα θα κάνει επίσης ένα σπουδαίο toner προσώπου. Απλά ρίξτε ένα φλιτζάνι νερό πάνω από 2 κουταλιές της σούπας λουλούδια από πικραλίδα, βράστε και αφήστε το να κρυώσει για να το στραγγίξετε. Σκουπίστε το πρόσωπό σας με το toner καθημερινά.
  4. Καλλυντικά μαλλιών με βάση την κοινή πικραλίδα μπορούν επίσης να φτιαχτούν στο σπίτι. Θα χρειαστείτε 2 κουταλιές της σούπας και ένα φλιτζάνι ζεστό βραστό νερό. Εμποτίστε με κάλυμμα. Αφήστε το να κρυώσει και ξεπλύνετε τα μαλλιά σας μετά το πλύσιμο, κατά προτίμηση κάθε δύο ημέρες. Προειδοποίηση! Λάβετε υπόψη ότι μία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνει το άνοιγμα του χρώματος των μαλλιών σας και την μετατροπή του σε μια χαλκώδη σκιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *