Αυτά τα θαυματουργά βότανα! Φυτικά Καλλυντικά: Φυσικη φροντίδα σώματος και μαλλιών

Δημοσιεύτηκε στο Φροντίδα δέρματος Από Stylist

Είναι γνωστό από καιρό ότι τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας μαλλιών είναι εκείνα που προέρχονται από τη Μητέρα Φύση. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ορυκτά παρέχουν στον οργανισμό μας μια τεράστια δόση βιταμινών. Παρόμοια δράση παρέχεται από βότανα που όλο και πιο συχνά γίνονται τα πιο επιθυμητά συστατικά για χρήση στην παραγωγή καλλυντικών. Ποια είναι η δράση τους και τι μπορούν να παρέχουν στα μαλλιά και το δέρμα σας; Ανακαλύψτε την!

Πώς αποκτώνται τα εκχυλίσματα φυτών;

Τα φυτικά εκχυλίσματα λαμβάνονται με τη διαδικασία διαβροχής της τεμαχισμένης πρώτης ύλης με χρήση διαλυτών (π.χ. νερού, αιθανόλης, αλκοόλης, γλυκερόλης). Στην καλλυντική παραγωγή χρησιμοποιούνται δύο ουσίες, είτε ένα φυτικό εκχύλισμα είτε μια συγκεκριμένη χημική ουσία που λαμβάνεται από ένα φυτό. Κατά τη διαδικασία παραγωγής, η συγκέντρωση των κύριων συστατικών πρέπει να φθάνει στο κατάλληλο επίπεδο. Εάν είναι πολύ χαμηλή, τα καλλυντικά δεν θα λειτουργούν όπως πρέπει. Επιπλέον, ο τρόπος εργασίας των εκχυλισμάτων εξαρτάται από τη δράση που παρέχεται από όλα τα συστατικά που περιέχει ένα συγκεκριμένο προϊόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για τα γνωστά και τα πιο δημοφιλή φυτικά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλλυντικών. Υπάρχουν επίσης νέα και εξωτικά εκχυλίσματα που λαμβάνονται συνεχώς.

Εφαρμογή φυτικών εκχυλισμάτων

Ο ρόλος ορισμένων φυτικών εκχυλισμάτων είναι να παράσχουν φυσική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό το είδος δράσης παρέχεται, για παράδειγμα, από: dwarf everlast, ταξιανθία χαμομηλιού, ρίζες Bikal skullcap, φύλλα πράσινου τσαγιού, φύλλα αλόης, Περουβιανή rhatany. Δυστυχώς, στα περισσότερα προϊόντα η συγκέντρωση φυτικών εκχυλισμάτων είναι πολύ χαμηλή ώστε να καταφέρει το αντηλιακό να εξασφαλίσει ακόμη και την ελάχιστη προστασία.

Τί ιδιότητες εμφανίζουν τα εκχυλίσματα φυτών;

Τα φυτικά εκχυλίσματα εμφανίζουν πολλές ιδιότητες φροντίδας και θεραπείας που λειτουργούν προς όφελος των μαλλιών και του δέρματος. Παρά τα θετικά τους αποτελέσματα, οι φυσικές ουσίες προκαλούν συχνά αλλεργικές αντιδράσεις. Επομένως, εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο ή επιρρεπές σε αλλεργία, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την εφαρμογή νέων καλλυντικών με περιεχόμενο εκχυλίσματος φυτών. Ένα τυπικό καλλυντικό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • αλόη – ανακουφίζει τους ερεθισμούς του δέρματος και ενυδατώνει βαθιά,
  • arnica – ενισχύει και βελτιώνει την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων, αποτρέπει τη ρήξη τους,
  • λεβάντα – αναζωογονεί το δέρμα, ανακουφίζει από ερεθισμούς, καταπολεμά την ακμή,
  • burdock – ανακουφίζει από τις αλλοιώσεις του δέρματος της ψωρίασης, μειώνει τη σμηγματόρροια και την ακμή,
  • καλέντουλα – προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση, κάνει το δέρμα πιο μαλακό,
  • τσουκνίδα – αναζωογονεί το δέρμα, αποτρέπει την πιτυρίδα, επιβραδύνει την τριχόπτωση,
  • δεντρολίβανο – ανακουφίζει τις δερματικές αλλοιώσεις, διεγείρει τους βολβούς των μαλλιών,
  • χαμομήλι – προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση, ανακουφίζει από ερεθισμούς και φροντίζει ευαίσθητους και αλλεργικούς τύπους δέρματος,
  • κοντυλόχορτο – σφραγίζει τα αιμοφόρα αγγεία, επιταχύνει τις διαδικασίες επούλωσης πληγών, ενισχύει τα μαλλιά,
  • φασκόμηλο – λειτουργεί αντισηπτικά, αποτρέπει την τριχόπτωση, ασχολείται με πιτυρίδα.

Τί περιέχουν τα εκχυλίσματα φυτών;

Στα φυτικά εκχυλίσματα, συμπεριλαμβανομένων των εκχυλισμάτων βοτάνων, μπορούμε να βρούμε ουσίες που παρέχουν δράση επούλωσης και θρέψης. Είναι: φλαβονοειδή, σαπωνίνες, τανίνες, locks, βάλσαμα, ρητίνες, αιθέρια έλαια, ένζυμα και οργανικά οξέα. Λόγω της παρουσίας τους σε ένα συγκεκριμένο φυτό, μπορούμε να αναφέρουμε την ακριβή δράση που αποδίδει στα μαλλιά και το δέρμα. Τα εκχυλίσματα φυτών έχουν τις ακόλουθες ιδιότητες: αντιφλεγμονώδη, αντι-αλλεργικά, αντιβακτηριακά, αντιμυκητιακά, σεβοστατικά, κερατολυτικά, καθαριστικά, προστατευτικά, αντιοξειδωτικά, λευκαντικά και ενυδατικά. Καταπραΰνουν, κάνουν το δέρμα σφριγηλό, διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος, διεγείροτν το ανοσοποιητικό σύστημα και αναζωογονούν.

Εφαρμογή φυτικών εκχυλισμάτων

Τα εκχυλίσματα φυτών και τα βότανα χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της ζωής. Λόγω των ανεκτίμητων ιδιοτήτων τους, τα φυτά βρίσκουν την εφαρμογή τους σε:

  • νατουροπάθεια και συμβατική ιατρική (ιδιότητες προαγωγής της υγείας),
  • φαρμακευτικά προϊόντα υπό μορφή βάμματος, υγρών εκχυλισμάτων, πυκνών και ξηρών βοτάνων, πρώτων υλών φρούτων και λαχανικών,
  • βιομηχανία τροφίμων ως συμπυκνώματα για την τόνωση θρεπτικών και γευστικών παραγόντων.

Εκτός από αυτό, τα φυτικά εκχυλίσματα και βότανα βρίσκουν την εφαρμογή τους στην παραγωγή παρασκευασμάτων που προορίζονται για:

  • φροντίδα ευαίσθητοθ, ξηρού ή λιπαρού τύπου δέρματος,
  • περιποίηση λιπαρών, ξηρών και με πιτυρίδα μαλλιών,
  • καθαρισμό δοντιών όπως οδοντόκρεμες ή στοματικές πλύσεις,
  • φροντίδα ποδιών,
  • αντηλιακή προστασία,
  • μπάνιο,
  • χρωματισμό άλλων προϊόντων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *